måndag 27 december 2010

Som det ska vara, eller tvärtom

Det känns som förut. Då jag satt på mitt rum och räknade ner dagarna till när det skulle hända någonting spännande. Då jag satt och väntade på att få flytta hemifrån. Vad kostigt allt är. Nu sitter jag här hemma fast jag har ett annat hem lite längre bort. Men ändå känns allt som förut. Allt är sig likt. Mamma. Pappa. Släkten. Laggarberg. Och jag blir fortfarande lika rastlös hemma. Mamma tjatar på mig att jag ska gå ut och skotta fast hon själv gjorde det för bara ett par timmar sedan. Pappa suckar lätt över att något program på datorn inte funkar. Bea stojar om att vi måste hitta på någonting, träffa folk, se saker, göra tusen saker och då helst samtidigt. Allt är sig likt. Och jag sitter och längtar efter Malin. Precis som vanligt. Precis som det har varit under hela långa året. Tiden går rätt långsamt ändå.

Julen den var också precis som vanligt. Den var fin. Mormor blev helt överlycklig för boken hon fick av oss, Vårt bröllop, den med victoria och Daniel. Morfar var lagom nöjd, varken mer eller mindre. Mormor kokade riktig gröt, den smakade verkligen jul. Julmat i massor, sällskapsspel och egentlien alldeles för mycket julklappar. Alla var nöjda och glada. Pappa smider silverringar på sin lediga tid, vilka han var glad över att kunna dela ut som julklappar. Väldigt fina ringar. Han kan det där, vår alldeles egna handy man.

Nu funderar jag vad jag ska fylla mellandagarna med. Än så länge går det rätt segt.. Det är läskigt när allt bara stannar upp, när man får ledig tid efter en förbannat jobbig, slitsam höst. Det är som att man inte alls vet vart man ska ta vägen. Åka och shoppa upp varenda julklappspeng i brist på annat? funderar på om jag ska åka till Malin. Jag funderar om hon vill komma hit. Men jag tvekar. Jag har svårt att släppa det där, jag är så rädd om den lediga tid som nu finns och jag vill inget annat än att hitta på roliga saker eller bara få umgås med min gumma. Ledigheten är värd så mycket nu när vardagen blivit så tung. Jag undrar vad jag ska göra på nyårafton, jag vill ju att den ska bli bättre än i fjol. Då var den inte särskilt underållande. Rätt tragisk faktiskt. Nytt år. Jag undrar vad det bär med sig.. Det kan bli hur som helst. Jag längtar mest till sommaren.

söndag 19 december 2010

måndag 29 november 2010

fredag 26 november 2010

Terapi.

Nu får tiden ta att lugna sig. Det är redan fredag, redan helg. Det är ju skönt, fast vart tog veckans alla dagar vägen? Nytt moment, ny vecka. Mycket praktiskt, det gillar jag. Hållning, gång, sittande, stående, liggande. Allt ska analyseras och allt ska prövas. HLR och vaccination. Läsa bok om läskig sjukdom. Disskutera etiska problem och frågor. Fundera. Spekulera. Det har varit en nyttig vecka. Det kanske var därför den gick så fort. Så mycket att lära, så lite tid. Det är inte konstigt att allt bara flyger fram. Så mycket att tänka över. Det är nog bra att det är helg trots allt.

Jag tänkte..

Tänk om det inte är rätt, tänk om det är fel.
Tänk om jag är för fast vid det gamla. Tänk om jag gillar det mer.
Tänk om det är det jag borde göra, det som är lättare, för mig.
Tänk om det inte ordnar sig.
Tänk om jag slösar tid. Tänk om jag inte klarar det.

Fast..

Tänk om det är helt rätt. Tänk om det är det jag ska göra.
Tänk om jag klarar det. Tänk om det är värt allt.
Tänk om det lönar sig i slutändan. Tänk att det lönar sig.

Så ska jag tänka.

Tänk..Ge det lite tid.

tisdag 16 november 2010

Trögtisdag

Det är den sextonde november och människor sitter ute och fikar på uteserveringarna i solen längs kajen.. Mysigt fast fel. Solen är väldigt välkommen, men det borde vara snö. Hemma skulle detta aldrig hända. Det är en seg dag. Huvudvärk och omotivation till plugg. Tenta på fredag så jag borde sätta fart. Jag ska. Malin och jag har beställt harry potter samlarboxen, så nu ska vi ha maraton innan vi går och ser första delen av sista filmen, det är också mysigt. För ett år sedan var jag i Afrika, syd afrika kap staden för att vara exakt. Herregud, vad tiden flyger iväg. Det är läskigt fast ibland bra. Nu får den gärna flyga iväg till jul, för jag vill ha julmys nu, allt som hör julen till och såklart väldigt mycket snö.

måndag 15 november 2010

Gårdagens ord: "varm sand"

Tillbaka i Göteborg och en nystädad väldigt fin lägenhet. Jag har världens bästa gumma.

Jag hade något man kan kalla en intressant hemresa igår. Skulle ha varit i gbg vid åtta igårkväll, istället var jag framme klockan tolv. Planet som skulle åkt från midlanda kunde inte landa där på grund av att det var för dålig bromsfriktions (?) sträcka på landningsbanan. Då blev det upp till kramfors istället, med buss. tog en och en halv timma.. Där har de varm sand (?) på landningsbanan så där hade planet istället landat. Jippi. det var ju positivt att det kunda landa i alla fall...Jobbigt annars. Sen när jag satt mig på planet tillslut, var det is på vingarna så det dröjde ytterligare nån halvtimme innan de hade spolat av den.. Lite dödsångest där ett tag. Men vi kom iväg och som kompensation fick vi två stycken "muffins i mugg" istället för en. Det var ju snällt, jag hade ju bara tryckt i mig tre kilo socker under dagen redan = 6000 kalorier.. sen missade jag flygbussen med 30 sekunder på landvetter. Men hem kom jag, klockan tolv. Fyra timmar för sent. Älskar transportmedel! Hatar x2000, hatar flyg nästan lika mycket. hat hat hat. Men annars var söndagen bra, jag hann fira pappa, vi hann fira farfar och morfar.
Därav allt socker.

Home sweet home.

Hemma bäst

Hemma. Jag älskar att vara hemma. Jag uppskattar hemma så mycket, jag uppskattar min mamma och pappa, norrland och mina vänner. Det är underbart att komma hem till dem/det. Det är det som är en stor fördel med att flytta, man lär sig uppskatta allt så mycket bättre än tidigare. Jag har haft bra dagar hemma. Träffat de jag velat träffat, hunnit det jag velat, fått energi av det. Fick snö, mysigt. Inte här dock, ingen snö. Snart är det jul, då hälsar jag på norrland igen.
mamma gjort fint åt mig <3



Min Malin


onsdag 3 november 2010

onsdag 27 oktober 2010

Gummistövel

Gummistövlar borde köpas. För när det regnar här regnar det inte små mängder, nej det regnar dag och natt, i ett ständigt ös. Tygskorna gör sig inte bra här. Men jag beger mig ut i regnet, släpar mig bort på Ica. Det är skönt att vara ledig en dag som denna. Titta på tragiska serier, titta lite på papper som ska läsas, dricka te ur riktiga tekoppar. Vi lyckades köpa båda matta och tavla igår, så nu hänger det en zebra på väggen och ligger ett svart långhårigt tygstycke under fötterna. Det är mysigt.

tisdag 26 oktober 2010

tidsfördriv är inte aktuellt

Tiden går fort. Det märks. Det märks när det redan är slutet på oktober, snart vitertid, Halloween. Om en månad är det första advent. Hinner inte med mycket mer än plugg, mat, sömn. Då märks det att tiden går fort. När fredag, lördag, söndag känns som en enda dag. Då helgen swissar förbi. Då går det fort. Varför ska allt gå fort, varför ska det gå fort när det finns så lite tid till allt man vill göra? Snart åker jag hem och laddar batterierna, det ska bli otroligt roligt. Jag längtar hem. Jag längtar efter Laggis. Ibland blir jag trött på alla människor här, då är det skönt att veta att det finns en riktig frizon där hemma.

Jag har en rätt lugn och bra vecka, lagom med skola, rätt mycket ledig tid, och pengar på kontot. Det är bra. Det är till och med sol ute. Ska besöka ikea idag, måste få upp lite tavlor på väggarna, en matta vore också bra att införskaffa. Tänk att det ska ta två månader att få ordning på 42 kvadrat. Men det tar sig, mysfaktorn börjar ta sig. Det blir bra. Imorgon har jag en hel ledig dag, sing hallelujah, sovmorgon + pluggdag. Det blir gött. Tenta på fredag, måste ladda. Sen tenta nästa fredag också, men den får jag hantera nästa vecka. I can do it.



söndag 10 oktober 2010


Fånge

Jag drömde en fantastiskt fin dröm i natt..Den var perfekt. Mysig på något sätt, mysig på alla sätt. Allt kändes bra. Vi var perfekta. En tvärtomdröm jämfört med verkligenheten antar jag. Det är säkert helt normalt. För just nu är ingenting mysigt eller perfekt. Det är grått och isande kallt ute, jag är skoltrött men sliter på, allt är bara slitsamt. Ohälsosamt alltihopa. Och när man behöver människor som mest så finns de inte här. Suck. Om en månad åker jag hem och förnyar min energi. Det kommer vara så välbehövligt. Sen är nästan den här terminen över, den som de säger är den värsta terminen man kan tänka sig. Och "de" har nog rätt, så rätt. Söndagen går fort, det kanske är bra. Ny vecka väntar, igen. Ny vecka med skola. Ny vecka med ingenting förutom skola. En vecka med tenta och test. En ny vecka utan hjärtat, med hjärtat? Jag vet inte. Jag vet bara att jag behöver henne. Jag behöver oss.

lördag 9 oktober 2010

En solig lördag

Äntligen höst! Mysig fin dag. Jag ska packa ner kameran och bege mig ut i slottskogen tillsammans med syster. Hösten är verkligen fördröjd en månad här än där hemma. Men nu är den på språng. Äntligen helg också, veckan har gått i stormfart. Det går nästa för fort, känns som att jag inte hinner med någonting, bortsett från skolan då. Resten typ förfaller. Vi ha lov, helst nu. 6 stycken skrivtentor på en termin, det är ju helt sjukt. Alltså har jag typ hälften kvar innan jul. Uha. Inte konstigt att det är svårt att få bort plugg ur tankarna. Men. Det blir bättre.

torsdag 7 oktober 2010

Har äntligen uppdaterat färdigt Afrikabloggen, bättre sent än aldrig!

www.afrikamedrosabussen.blogspot.com

måndag 4 oktober 2010

Inget lugn

Jag känner mig fångad i en stressbubbla. Jag vet att det är en period som det bara är att ta sig igenom. Men oktober känns tung nu. Neurofysiologi, inte min grej, inte riktigt. Känner mig lika förvirrad som jag gjorde under kemilektionerna på högstadiet. Men som sagt, bara att ta sig igenom. Två veckor. Bara två veckor. Jag är ensam några dagar nu, lägenheten känns jättestor och jag känner mig jätteliten. Det är nästan läskigt. Jag har aldrig jublat över att bo ensam. Och Absolut inte nu. Har svårt att känna mig trygg utan Malins varma famn. Jag saknar gosis.
Hemlägtan är det andra, eller bara få tänka på något annat några dagar. Några skolfria dagar. Träffa familj, vänner. Där hemma. Det skulle betyda mycket. Det är sån energi som behövs nu när höstmörkret verkligen krympit sig på. Men nej, jag väntar, jag fortsätter vänta på den där luckan som aldrig verkar dyka upp. Det är smått deprimerande. Framförallt nu när Malin är hemma och inte jag. Det känns som en evighet till jullovet. Jag hoppas tiden går fort. Tiden går fort, tack vare skolan. Puh.

måndag 20 september 2010

Hopplösa land

"Dina siffror är arabiska. Dina bokstäver kommer från latin. Din demokrati är grekisk. Din matta är persisk. Din kebab är turkisk. Din pizza och pasta kommer från Italien. Ditt kaffe är från sydamerika. Dina tekniska prylar är från Asien. Du tillbringar din semester i Thailand. Kungen härstammar från Frankrike......och drottningen är halv tysk OCH ÄNDÅ KLANDRAR DU DIN GRANNE FÖR ATT VARA UTLÄNDSK!"

Inte nog med att man är förkyld och har tenta varje vecka, nu är hela det här avlånga landet fruktansvärt tragiskt.

onsdag 8 september 2010

Något helt nytt

Hejhopp!

Kan det vara så att jag växt ifrån denna sida? Eller är det bara så att jag är så fruktansvärt upptagen, eller är det så att jag är alldeles för lat? Det är nog en blandning. Men just nu är jag en upptagen människa som ständigt har saker att göra och saker att tänka på. Skolan. Skolan är inte som tidigare skolor. Det här är en riktig skola på universitetsnivå. Det känns och det märks. Det märks när man kommer hem varje dag och är helt slut och man vet att jag måste gå igenom ett par saker på kvälen för att vara förberedd inför morgondagens skola. Det finns helt plötsligt inte alls mycket tid över. Skola, göra mat, träna, städa, tvätta. Det är verkligen en cirkel. Vardagscirkeln. Tråkcirkeln.

Åter igen uppskattar jag helgen. Den är dyrbar, all ledig tid är värd allt. Skolan ger mig mycket, mängder med ny kunskap, mycket krånlig kunskap, mycket intressant och meningsfull kunskap. Inte bara vetenskap. Det här är på riktigt. Det är vi det handlar om. Det är människan. Våra liv. Våra kroppar. Hur vi ser ut och varför. Det kommer bli tuffa terminer men jag ska klara det, för det här är det jag vill.

Och Göteborg.. Göteborg är lika fint och trevligt som det alltid ha varit. Lindholmen är fantastiskt. Jag är glad att vi bor här. Jag och Hjärtat.

måndag 16 augusti 2010

tisdag 10 augusti 2010

Roxettespecial

Från i Lördags

Jämställdhet, hbt, miljö

Enligt mig de viktigaste valfrågorna:

Jämställda löner. Kvinnor tjänar i genomsnitt 4 700 kronor mindre i månaden än män på en heltidstjänst. Sammanlagt saknas det varje år mer än 70 miljarder i kvinnors lönekuvert om kvinnor ska ha lika hög lön som män. De som arbetar inom kvinnodominerade områden som vård och skola har lägre lön än de som jobbar i mansdominerade industrisektorer. Kvinnors lönearbete värderas helt enkelt lägre än mäns. Vi vill inrätta en jämställdhetsfond som omfördelar pengar mellan arbetsgivare för att finansiera höjda löner i kvinnodominerade arbeten och sektorer. En höjning av arbetsgivaravgiften med en halv procentenhet – en jämställdhetsavgift – läggs på alla arbetsgivare. Samtidigt bidrar staten med samma summa, 4 miljarder kronor. Pengarna fördelas ut till arbetsgivare för att höja lönerna i kvinnodominerade yrken.

Individualiserad föräldraförsäkring. Idag behöver många kvinnor med små barn gå ner i arbetstid och inkomst för att få vardagen att gå ihop. Samtidigt arbetar män med små barn fler timmar än någon annan grupp i samhället. Det är dags för män att stå emot arbetslivets krav och fullt ut kräva sin del av föräldraansvaret. Det vinner alla på i längden. Arbetsgivares föreställningar om att kvinnors insatser på arbetsplatsen minskar när de får barn gör att kvinnor får lägre lön och sämre anställningsvillkor redan vid anställningen. Genom att individualisera föräldraförsäkringen strävar vi efter att förebygga förutfattade meningar om föräldraskap som något knutet enbart till kvinnor och på så sätt få en rättvisare arbetsfördelning mellan lönearbete och obetalt arbete i hemmet. En individualiserad föräldraförsäkring är ett första steg mot en rättvisare arbetsdelning både i arbetslivet och hemma. Föräldraförsäkringen måste anpassas till såväl ombildade familjer och regnbågsfamiljer som till ensamstående föräldrar.

Ett modernt föräldrabegrepp. Vi vill skapa ett samhälle som uppvärderar och möjliggör en mångfald av familjebildningar. Politiken och samhället måste anpassas för såväl ensamstående föräldrar som för ombildade familjer och regnbågsfamiljer. Människor som lever i samkönade relationer måste få förstärkta möjligheter till föräldraskap, bland annat genom anonyma donatorer av ägg och sperma. Flera personer ska kunna erkännas som föräldrar för ett barn. Även ensamstående ska kunna skaffa barn genom insemination. Dessutom behöver ensamstående föräldrar få ett starkare ekonomiskt stöd, bland annat genom att underhållsbidraget höjs till 2 000 kronor per månad och att bostadsbidragssystemet ses över.

Arbetstidsförkortning. Den ökande produktiviteten i ekonomin ledde länge till både inkomstökning och arbetstidsförkortning. Sedan 1970 har dock heltidsnormen legat fast vid 40 timmars arbetsvecka. Välfärdsökningen har sedan dess framförallt bestått av ökad konsumtion. 40-timmarsveckan förutsätter ett samhälle där kvinnor jobbar deltid för att ta hand om hem, barn och gamla. En daglig arbetstidsförkortning för alla omfördelar så att stressen minskar, samtidigt som det blir lättare att kombinera yrkesarbete med samhällsengagemang, föräldraskap och fritid. Sammantaget får vi då kraft att arbeta fler timmar under livet, inte färre. Arbetet kan också fördelas på fler människor, inte minst viktigt i tider av stor arbetslöshet bland ungdomar. Staten behöver investera resurser och ta initiativ till en dialog med arbetsmarknadens parter, med målet kortare arbetsdagar.

Jämställt företagande i ett jämställt näringsliv. På få områden är könssegregeringen större och könsbalansen mer ojämn än inom företagandet. Lönsamheten i de svenska företagen bromsas idag effektivt av att de leds av samling vita män. Det finns fler som heter Anders i de svenska börsbolagens styrelser än det finns kvinnor. Det är dags att sätta stopp för det envisa inkvoterandet av män till ledande befattningar. Lagstifta om att minst 40 procent av styrelseledamöterna i de börsnoterade företagen ska vara kvinnor respektive män.

Ett arbetsliv fritt från diskriminering. Frihet från diskriminering är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna. Rätten till arbete är en annan. Diskriminering i arbetslivet drabbar människor bland annat på grund av kön, ålder, etnicitet, religion och sexuell läggning. Personer med funktionsnedsättningar exkluderas ofta redan innan de ens kommit in på arbetsmarknaden p.g.a. bristande tillgänglighet. Vi vill ta krafttag mot diskriminering och driver därför en höjning av skadestånden i diskrimineringsmål. Det måste kosta att bryta mot mänskliga rättigheter.

En samlad social försäkring. När trygghetssystemen bantas och monteras ner ökar avståndet mellan grupper i samhället. Vi vill värna välfärdssystemet. Dagens socialförsäkringssystem är ineffektivt, rättsosäkert och ser inte till varje människas helhetssituation. Människor bollas mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och socialtjänsten och får vänta länge på utbetalningar. För att förkorta processerna och förhindra att människor hamnar mellan stolarna vill vi införa ett helt nytt trygghetssystem med en samlad social försäkring på ett och samma ställe. Ett samlat trygghetssystem ökar dessutom möjligheterna att samordna rehabilitering av sjuka och främja återgång till arbetslivet.

Ett nej är ett nej. Vi är trötta på att rättsväsendet om och om igen skuldbelägger kvinnor som anmäler våldtäkter. Domstolarna ska utgå från att män förstår vad ordet Nej betyder – det tror vi att de gör. Vi tror att män kan ta ansvar för sina handlingar. Vi vill att det ska finnas möjlighet för åklagare och advokater att i rättssalen ställa frågan: När och hur fick du samtycke till sex? Lagen ska ändras så att brist på samtycke blir grunden för definition av våldtäkt. För att kunna anmäla denna typ av brott krävs även ett värdigt bemötande från samhället. Alla yrkesverksamma som kommer i kontakt med brottsoffer, ska vara utbildade i antidiskrimineringsperspektiv och våldets normaliseringsprocess.

Gör barns rättigheter till lag. Gång på gång riktar FN:s Barnrättskommitté kritik mot att Sverige förvägrar barn deras mänskliga rättigheter. Sverige har ratificerat FN:s barnkonvention, men eftersom den inte har gjorts till lag går det inte att hänvisa till barnens rätt i domstol. Det får allvarliga följder i viktiga beslut som rör barnet inom exempelvis socialtjänsten och rättsväsendet. Vi vill att barn ska ha rätt att vara målsägande i brottsmål och därigenom ha rätt till målsägarbiträde. Vi vill att barn som har bevittnat våld eller varit utsatta för våld ska få ökad brottsofferersättning. Asylsökande barn och unga har också svårt att hävda individuella skäl till skydd och barn som lever i Sverige utan papper nekas rätt till skola, bostad och sjukvård. Det är hög tid att FN:s barnkonvention blir svensk lag.

En grön omställning. Klimatfrågan handlar om rättvisa. Fattiga kvinnor i tredje världen är de som drabbas hårdast av klimatförändringarna. Det är dags att tala om riktig klimatpolitik istället för att fokusera på individuella lösningar. Vi behöver problematisera tillväxtdoktriner som inte tar hänsyn till miljön och social utveckling. Väst står för 80 procent av de historiska växthusgasutsläppen. Vi kräver att Sverige tar sitt ansvar som i-land och betalar av sin skuld till u-länderna genom att bidra med teknik och resurser. Vi behöver sätta utsläppstak och ransonera växthusgasutsläppen – med hänsyn till klass och rätt till social utveckling. I Sverige behövs en utbyggd kollektivtrafik, energisnåla bostäder och minskning av köttkonsumtionen. Avskaffa momsen på tåg- och bussresor och ge SJ och Trafikverket mer resurser och nya direktiv så att biljettpriserna sänks. För att nödvändiga beslut ska kunna tas behövs kvinnor, främst från syd, på beslutsfattande positioner eftersom de är viktiga aktörer.

Aktivera pensionspengarna till klimatomställning. För att bromsa klimatförändringarna måste vi minska västvärldens fossilberoende, som både bidrar till klimatförstöringen och ökar säkerhetsriskerna, bl.a. genom väpnad jakt på olja. Vi måste investera i klimatvänliga transporter och bostäder. AP-fonderna, som förvaltar en del av våra pensionspengar, kan vi aktivera genom att låta dem bidra till finansieringen av den nödvändiga klimatomställningen. I dag investeras våra pensionspengar uteslutande där AP-fondernas placerare tror att avkastningen är störst på kort sikt. Det innebär ofta oetisk spekulation på börsen där de bidrar till att finansiera väpnade konflikter i världen. Investera istället en del av pengarna i klimatomställningsprojekt med låg risk och jämn avkastning, och minska på så sätt också riskerna för framtida finanskriser.

Säkerhetspolitik för människor – inte stater. Kvinnors säkerhet står inte på den säkerhetspolitiska agendan trots att mäns våld mot kvinnor varje år skördar hundratusentals offer – fler än de som dör i väpnade konflikter. Runt om i världen står män för mer än 90 procent av alla våldshandlingar – handlingar som drabbar såväl män som kvinnor, vare sig det kallas fotbollsvåld, inbördeskrig, lägenhetsbråk eller våld i hederns namn.

I Sverige är säkerhetspolitiken inriktad på samma frågor som i andra länder: militära insatser och manligt maktspråk i den internationella politiken. Sverige säger sig vilja minska spänningen i världen men agerar samtidigt som aktiv samarbetsparter inom den militära alliansen NATO och som en aggressiv vapenexportör. Svenska JAS-plan säljs till länder där oppositionen i stället kräver mat och mediciner till befolkningen.

Sverige ska vara fortsatt alliansfritt och ska kalla hem de svenska soldaterna från Afghanistan och i stället bedriva en aktiv politik i riksdagen, i EU och i FN för alla människors säkerhet och frihet från våld. Ställ om de enorma resurser som i dag satsas på vapenproduktion, militära insatser och svenska soldater – de gör bättre nytta i biståndsinsatser för mödra- och barnhälsovård, säkra aborter och arbete mot mäns våld. Kvinnor måste vara delaktiga i konfliktlösning och fredsbyggande.

Global rättvisa. Västvärldens kolonialism fortsätter prägla relationerna mellan världens olika länder. Den orättvisa fördelningen av jordens resurser tvingar stora delar av världens befolkning, särskilt kvinnor och barn, till ett liv i extrem fattigdom med utsatthet för våld och sexuella övergrepp. Samarbete med folkrörelser över nationsgränser är nödvändigt för att skapa en jämlik, jämställd och rättvis värld. Västvärlden måste sluta kräva frihandelsavtal som leder till ökad miljöförstöring, lönedumpning och exploatering. Multinationella företag behöver ta ökad hänsyn till miljö, hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Det behövs en utrikespolitik som präglas av ett feministiskt och anti-kolonialt perspektiv där rättvis resursfördelning, mänskliga rättigheter och en aktiv klimatpolitik står i centrum.

Solidarisk asylpolitik. Så länge världen är uppdelad och präglad av orättvisor – krig, tortyr, miljökatastrofer, statligt förtryck, förföljelse, fattigdom, våld, sexuella övergrepp och rättslöshet – kommer det att finnas människor som väljer att lämna sina hemländer eller fly för att söka skydd och ett värdigare liv i ett annat land. Det bör vara varje människas rättighet. Tills detta krav uppfyllts behövs en genomgripande förändring av migrationspolitiken så att den uppfyller internationella konventioner. Rätten till skydd mot förföljelse och grova kränkningar kan inte förhandlas bort med ekonomiska argument. Migrationsmyndigheterna behöver ett tydligt mandat att fatta beslut på solidarisk grund och mer resurser bör läggas på att förstå asylsökandes asylskäl – särskilt kvinnors, hbt-personers och etniska minoriteters situationer. Att stanna i Sverige när man har anknytning till landet ska bli lättare även vid uppbrott från en relation om den inneburit våld. I Sverige lever idag tiotusentals personer som papperslösa, utan grundläggande rättigheter, bland annat till följd av en rättsosäker asylprocess. De bör få uppehållstillstånd. Fi vill också sätta stopp för EU:s kriminalisering av migranter och det våld som migranter utsätts för i förvar, vid avvisningar och vid gränserna.

Asylrätten i Sverige har under de senaste åren urholkats mycket framförallt på grund av domstolarnas restriktiva tolkning av lagtexten. För att återställa asylrätten till en humant godtagbar miniminivå samt garantera rättssäkerheten vill vi att det ska inrättas en oberoende delegation för asylrättsfrågor som bland annat ska vara sakkunnig när det gäller att bedöma om ett land är i krig eller inte. Vi anser vidare att ett barn som söker om uppehållstillstånd ska bli betraktad som barn oavsett om denne fyller 18 år under asylprocessen. Det samma ska gälla när någon söker uppehållstillstånd på grund av anknytning till ett barn.

Vi anser även att det nyligen införda försörjningskravet vid anhöriginvandring ska avskaffas samt att det ska finnas en reell och inte bara en hypotetisk möjlighet till vård i hemlandet för att svårt sjuka, skadade eller funktionshindrade asylsökande ska kunna utvisas dit. Sverige ska inte hänvisa ensamma kvinnor till internflykt i länder där kvinnor inte har samma möjligheter som män att leva ensamma och vara familjeförsörjare.

Källa: F!

fredag 6 augusti 2010

Här kommer helgen

Veckan har gått fort. Känns bra. Saker har blivit gjorda. Jag har grejat på med Csn, adressändring, lite jobb, en hel del fotboll, lite städ, några vänner, en del familj. En bra vecka. Nu väntar en bättre helg. Syster är hemma och livar, imorgon ska vi dansa loss på Roxette. På söndag åker jag till Ö-vik och lindrar min Malinabstinens. Jag får lätt abstinensbesvär. Det är jobbigt. Längtar väldigt mycket till flytt nu. Det kommer bli grajt. Lägenheten ser dessutom väldigt fin och lovande ut, vilket gör allt lite bättre. Ska bli så roligt att verkligen göra den till vår lägenhet. Vårt bara vårt, hem.